Belangrijk

De agenda is onder voorbehoud ingevuld. Graag willen we weer zo snel mogelijk bij elkaar komen, voor een algemene ledenvergadering, het luisteren naar presentaties, samen een opdracht uitvoeren en alle andere activiteiten die we nu nog niet concreet kunnen invullen.

Agenda 2021

DatumOmschrijving
12-01-2021
Koud

Foto’s met thema “koud
26-01-2021
Lijnen

Foto’s met thema “lijnen
31-01-2021
Rondje Kristalbad

De AC biedt de mogelijkheid om aanstaande zondag op pad te gaan met de camera en met alle clubleden die zich geroepen voelen (uiteraard met in achtneming van de corona maatregelen) Dit bij het kristalbad onder begeleiding van Rob Streep. We gaan een rondje kristalbad doen en alles fotograferen wat kruipt, vliegt en zwemt. Leuk en avontuurlijk. Bedenk welke spullen je wel of niet meeneemt (statief, lenzen, enz.). Sowieso stevige schoenen, gezien de drassige ondergrond. Dit spontane initiatief zal plaatsvinden aanstaande zondag 31 januari. Verzamelen 9:00 kettingbrugweg (camping de zwaaikom) in Hengelo.
Graag even laten weten als je komt.
Veel plezier.
09-02-2021Vrij en dus extra tijd voor de volgende opdrachten. 🙂
23-02-2021
Productfotografie

Product om te fotograferen is: bestek (lepel, mes en vork)
Productfotografie is een tak van fotografie die zich bezighoudt met het vastleggen van producten ten behoeve van een brochure, catalogus, internetwinkel of een andere vorm van promotie. Het gaat er bij productfotografie om een artikel zo aantrekkelijk mogelijk in beeld te brengen
Vaak kijk je al eerste of zelfs alleen naar de foto, in plaats van naar de tekst die erbij staat. De foto maakt meteen duidelijk wat het betreffende product inhoudt en voor welke doelgroep het is bedoeld.
Zorg dat jouw bestek er zo mooi en aantrekkelijk mogelijk op staat. Je mag gebruik maken van ondersteunende voorwerpen (zoals een bord, glas, kleed) zolang het de aandacht van het bestek niet afleidt.
Er is genoeg online te vinden, hoe je zoiets aanpakt: Youtube.
Succes!

Foto’s productfotografie
09-03-2021
Macrofotografie

Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.
We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Ingezonden foto’s macrofotografie

Tips:
Ringflitser/flitser

Bij voorwerpen die zich zeer dicht voor het objectief bevinden, werpt het objectief zelf een schaduw over het te fotograferen object. Ingebouwde flitsers en opzetflitsers zijn daarom ook nagenoeg onbruikbaar.(met een spiegel kun je de lichtbron iets veranderen) Een ringflitser die voor op het objectief wordt geschroefd, is wel voor macrofotografie geschikt. Nadeel is dat het rondom schijnende licht schaduwen doet vervagen, waardoor diepte minder goed zichtbaar wordt. Er zijn ringflitsers verkrijgbaar waarvan de verdeling van het licht kan worden ingesteld, waardoor het licht natuurlijker overkomt. Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.
We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Statief

Een statief is bij deze vorm van fotograferen beslist noodzakelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat langere belichtingstijden met het daarbij behorende kleinere diafragmaopening (groot diafragmagetal (F-getal)) kunnen worden gebruikt om zo een grotere scherptediepte te krijgen.
Bron: Wikipedia
Voor tips van de instellingen klik op onderstaande link. instellingen macrofotografie
nog 2 leuke filmpjes met uitleg en tips: tip1 tip2
Veel plezier met het maken van je macro’s.
23-03-2021
Herhaling

Als je goed om je heen kijkt dan zie je overal herhalingen. De kunst is een goed standpunt te vinden deze herhalingen mooi in beeld te krijgen.

Ingezonden foto’s

Tips: herhalingen in natuur, monumenten. M.b.v. Google vind je nog veel meer voorbeelden.
06-04-2021
Werk

Dit kun je heel breed zien en er geheel een eigen invulling aangeven.
Definitie van werken is het aanbrengen van wenselijk geachte veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn.
werkenTips hierin zijn:
Werkende mensen, Werkende handen, stillevens van bv. gereedschap, een ruimte waar gewerkt wordt, werk van gemaakt wordt en nog niet af is.


Ingezonden foto’s
20-04-2021
On the road

De opdracht “On the road” moet letterlijk opgevat worden. Er moet dus iets van een weg of pad te zien zijn op de foto.
Ingezonden foto’s. Zoom meeting start om 19:30 uur.
04-05-2021
Oud

Het gaat hier om onderwerpen zoals voorwerpen, gebouwen, culturen, antiek, bomen of personen.

Ingezonden foto’s
Beoordeling van de foto’s zal plaatsvinden in een Zoom meeting op 11 mei en start om 19:30 uur.

Tips
• Als je gebouwen of voorwerpen gaat fotograferen, dan kan het goed werken om dit vanaf statief te doen. Ook in donkere ruimtes en met minder licht voorkom je zo trillingsonscherpte van je eigen handen. Als je op statief fotografeert, kun je de ISO waarde laag houden. Je voorkomt zo dat er ruis in je foto’s komt. In donkere ruimtes zal dit soms wel voor lange sluitertijden zorgen. Dit is niet erg als er geen beweging in je onderwerp zit en je camera helemaal stil staat op het statief.
• Om trilling bij het indrukken van de ontspanknop te voorkomen, kun je de zelfontspanner gebruiken. Ook kun je de camera laten fotograferen met een afstandsbediening en camera’s met wifi kun je soms ook aansturen vanaf je mobiele telefoon.
• Als je camera of lens een stabilisator heeft, dan moet je deze uitzetten als je vanaf statief gaat fotograferen. Als de camera of lens gaat stabiliseren dan zorgt dat namelijk voor beweging en hierdoor kunnen je foto’s juist weer onscherp worden.
• Lichtval kan van grote invloed zijn op de sfeer in je beeld. Bekijk dus goed van welke kant het licht op je onderwerp valt. De belichting van je foto kun je bij het maken aanpassen door de +/- knop te gebruiken (belichtingscorrectie). Hiermee kun je de foto lichter of donkerder maken. Maak ter plaatste verschillende belichtingen, dan kun je achteraf altijd bekijken welke belichting je het beste vindt.
Link voor Photoshop, bewerking om een foto oud te maken: youtube
Links voor Lightroom foto ouder later lijken: mhilarius.nl, youtube
18-05-2021
Misbaksel(s)

definities van misbaksel(s) zijn
1) Gedrocht 2) Maaksel dat niet gelukt is 3) Mislukkeling 4) Mislukking 5) Mislukte cake 6) Mispunt 7) Misvormd 8) Monster 9) Monstrum 10) Mormel 11) Onuitstaanbaar mens 12) Slecht gebak 13) Wangedrocht 14) Wanproduct 15) Wanschepsel

Ingezonden foto’s Zoom meeting: dinsdag 18 mei 19:30 uur

Bedenk op voorhand wat je wilt laten zien, maak gebruik van props en laat je fantasie je leiden.
Ga op pad en zoek naar misbaksels kijk naar gebouwen, bouwwerken, constructies
Tip: zoek bij Google naar Misbaksel(s)
01-06-2021
In balans

Het onderwerp dat je voor voor dit thema wilt fotograferen kan van alles zijn. Een kerkgebouw, een kopje thee, je goudvis of letterlijk een weegschaal, zolang je foto maar geheel in balans is. Een foto die in balans is, straalt rust uit, is in harmonie en in evenwicht. Belangrijk bij dit thema is om geen enkel storende element in beeld te hebben. Om een foto in balans te krijgen kan je bijvoorbeeld met symmetry gaan werken. Elk detail telt. Hoe verhouden de kleuren zich ten opzichte van elkaar of kan je toch beter voor zwart wit kiezen? Hetzelfde geldt voor het onderwerp dat je fotografeert. Staan deze in verhouding met elkaar, moet ik een voorwerp toevoegen of juist weglaten? Welke compositie ga ik kiezen? Een verkeerde kadrering van je foto en je hele balans is weg.
Elke keuze die je maakt is van invloed en zal zorgvuldig ‘gewogen’ moeten worden.
Tip :Youtube

Ingezonden foto’s

Bezoek aan Koopman Jager Parasols
Hier kunnen we terecht om elkaar weer te ontmoeten en foto’s te maken binnen dit bedrijf. Handig om mee te nemen is je statief en flitser(s). Aanvang: 19:30 uur.
Koopman Jager Parasols, Meijersweg 11, 7553 AX Hengelo

Ingezonden foto’s
15-06-2021
Insecten

Bij insectenfotografie wordt meestal gebruik gemaakt van technieken en apparatuur die in de macrofotografie gebruikt worden.
Dit komt natuurlijk vooral doordat de meeste insecten klein van stuk zijn. Het formaat van insecten vraagt een vergroting van het beeld door lenzen en soms ook het gebruik van niet natuurlijke lichtbronnen.
Vaak wordt gefocust op de kop van insecten. De facetogen zijn een gewild object om te fotograferen. Maar probeer ook eens om een vleugel van een insect in beeld te brengen.
Je kan door het gebruik van de lichtval op of door een vleugel kleuren naar voren halen die je bij bijvoorbeeld een “simpele” vlieg in huis niet vermoedt. Ook de pootjes met weerhaakjes kunnen fantastische composities of een “raad je plaatje” opleveren.
Lees de info via onderstaande links eens door, dan kom je al heel ver.
Tip: In speelgoedwinkels liggen soms mooie lichtbakken met lenzen die het je gemakkelijk kunnen maken om met een mobiele telefoon sterk gedetailleerde opnames te maken!
Links: hoe-maak-je-betere-fotos-van-insecten, tips-voor-insecten-fotograferen, macrofotografie-insecten
Links alle gevonden via zoekopdracht op Google

Ingezonden foto’s
29-06-2021
Bestemming

De fotograaf is vrij dit thema naar eigen inzicht in te vullen.
Ingezonden foto’s
VAKANTIE
07-09-2021
Astrofotografie

Opdracht: Fotografeer sterren, hemellichamen kortom alles wat boven ons is.
Astrofotografie is zeker niet alleen deep-space foto, ook een sterrenbeeld is astrofotografie (welk sterrenbeeld ben jezelf?) ja zelfs de maan is astrofotografie
De maanden augustus en september zijn DE maanden om de melkweg te kunnen fotograferen (ja zelfs in Nederland)
Astrofotografie kan gewoon vanuit je tuin.
tip! gebruik een lichtsterk objectief een diafragma van f/2.8 of kleiner (f/1.4 bijvoorbeeld) is uitermate geschikt (maar natuurlijk kan het ook met een groter diafragma)
Tip: Gebruik een stevig statief en een afstandbediening
Tip: ISO waarde tussen 400 en 3200
Tip: maak gebruik van de regel van 400, voorbeeld, objectief 35mm = 400 / 35 =11,4 (seconden) indien je langer dan 11 seconden belicht dan krijg je een “sterrenspoor”

Ingezonden foto’s
21-09-2021
Madurodam effect

Opdracht: maak een foto en bewerk deze tot een miniatuur effect.
Tip: Het effect werkt alleen goed onder bepaalde omstandigheden. Neem een foto van een willekeurig straatbeeld op ooghoogte en je krijgt een plaatje waar je niet veel mee kan doen.
Het beste werken foto’s van een paar verdiepingen hoog, schuin naar beneden genomen. En als er dan ook nog wat mensen, auto’s of andere schaalelementjes te zien zijn is succes gegarandeerd.Zie: het-miniatuur-effect-van-een-tilt-shift-lens-nabootsen-in-photoshop.
Veel DSLR camera’s hebben al een standaard optie om miniatuur fotografie toe te passen, onder andere Nikon D3400,3500,5300,7100.
Tip: zoek bij Google naar miniature effect.
Tip: maak GEEN close up foto.

Ingezonden foto’s
25-09-2021
Wandeltocht + BBQ

Op deze zaterdagmiddag hebben we een korte wandeltocht met foto-opdrachten en een BBQ gepland. Details volgen nog.
05-10-2021
Dit ben ik

Opdracht: Maak een
drieluik
met als titel ‘Dit ben ik’. Laat in een serie van drie foto’s zien, wie jij bent of wat jou beweegt.
Een drieluik bestaat uit een serie van drie foto’s die samen een verhaal vertellen. De foto’s zijn afzonderlijk van elkaar interessante en volwaardige beelden om naar te kijken. Samen vormen ze één geheel, door een terugkerend element. Dit element kan een voorwerp zijn, een kleur, specifiek camerastandpunt enz. Eigenlijk alles wat de foto’s bij elkaar brengt tot een gezamenlijk beeld.
Bedenk van te voren goed wat je wilt vertellen en hoe je dit kan bereiken (omgeving, locatie, setting enz). Mocht het niet lukken om jezelf te fotograferen, dan zou je een metafoor kunnen gebruiken die jou representeert.
Mochten er vragen zijn, neem gerust contact (ac2@high-res.nl)
Succes!
19-10-2021
Horror

De foto die je maakt is angstaanjagend en griezelig. Hetzij met een serieuze of enigszins humoristische ondertoon. Een dramatische lichtsetting is essentieel. Dit levert duistere en vervreemde beelden op. Horror laat ‘n deel van het onderwerp zien, maar laat ook vooral heel veel niét zien. Dit maakt het onbekend en spannend.
Je kan gebruik maken van props. Er zijn genoeg online winkels die passende voorwerpen voor je hebben. Maar met een broodmes en een fles ketchup kan je ook heel ver komen.
Als je een model wilt inzetten, gebruik dan de juiste kleding en visagie die past bij het thema. Dit gaat je enorm helpen, naast de gebruikelijke aspecten zoals camerastand en uitsnede van je foto.
Tip: 1191-tutorial-schmink-dames-nonnen

Ingezonden foto’s


Presentatie foto’s High-Res wandeling

Iedere groep geeft een presentatie van de foto’s die gemaakt zijn tijdens de High-Res wandeling op 25 september.
30-10-2021
Bezoek dierenpark Amersfoort


Verzamelpunt Wijkcentrum Hengelose Es
We willen ‘s-morgen om 7:30 uur vertrekken zodat we rond 9:00 uur in het DIerenpark kunnen zijn. Dus kom op tijd!

Uitgesteld tot voorjaar 2022!
02-11-2021
Algemene Leden Vergadering (ALV)


06-11-2021
Workshop ICM op locatie

Karin Koopman organiseert een workshop ICM met praktijk ergens in een bos in de omgeving van Hengelo

Filmpje met onderwerp: “icm dubbele belichting.mp4” door Karin Koopman
16-11-2021
We hebben onderling afgesproken dat iedereen een geldige Corona-QR code moet tonen

Twee onderwerpen als de tijd het toelaat

1. Vuur en vlam

luciferluciferDe dagen worden korter, de temperaturen dalen, de winter staat voor de deur. Samen rond dat vuur, Hoe kun je deze momenten met veel warmte, maar weinig licht nu het mooiste vastleggen? Vuur fotograferen is niet eenvoudig. Allereerst is het vlammenspel van je haard of kampvuur natuurlijk al een prachtig onderwerp om te fotograferen.

Een paar tips:
– Houd je camera zo stabiel mogelijk; plaats het op een statief of op een tafel, zodat je een vaste ondergrond hebt. De camera doet er in het donker namelijk langer over om een foto te maken. Beweeg je teveel, dan zorgt dat logischerwijs voor een bewogen foto.
– Ondanks dat het donker is, zet je de flits uit. Zet je de flits wel aan, dan blijft er op de foto niets van de sfeer van het haardvuur of kampvuur over. Zonde!
– Door met een lange sluitertijd te werken, krijgen de vlammen een dramatisch effect. Wil je ‘scherpe’ vlammen, gebruik dan een korte sluitertijd.
– Speel met de ISO-waarde van je camera. Het verschilt per camera en per situatie wat een goede instelling is. De ISO-waarde geeft aan hoe lichtgevoelig de camera is. Dat betekent dat het afhankelijk is van de situatie welke ISO-waarde geschikt is. Het beste is om te beginnen met een lage ISO-waarde en die naar smaak te verhogen. Een hogere ISO-waarde zorgt wel weer voor een lagere kwaliteit foto, waardoor je moet afwegen waar je een concessie op wilt doen: hoeveelheid licht of kwaliteit.

Fotograferen in het donker
Vaak is het lastig om echt goede foto’s te maken in het donker. Helemaal bij zo’n gekke lichtbron als een kampvuur. De vlammen dansen op en neer en dat zorgt voor wisselende schaduwen. Ook als je mensen wilt fotograferen zal je moeten spelen met de instellingen van je camera.
– Wil je een goed belichte foto, dan zal je de ISO-waarde omhoog moeten zetten. Zoals gezegd is het nadeel ervan dat je foto minder scherp is. Speel met de ISO-waarde en vind voor jezelf de juiste balans tussen belichting en scherpte.
spelen-met-vuur, vuur-fotograferen, 6-tips-voor-het-fotograferen-bij-kaarslicht

Ingezonden foto’s


2. Intentional Camera Movement(ICM)

Dit is het bewust bewegen met de camera terwijl er een foto gemaakt wordt. Door te fotograferen met een langere sluitertijd en tegelijkertijd de camera te bewegen kun je creatieve foto’s maken.
Tips: Advies over ICM en ooit-gehoord-van-icm-fotografie (deze is met film , engels).


ingezonden foto’s

30-11-2021
Focus stacking

Uitgesteld i.v.m. Corona

Focus stacking wordt het meest bij macrofotorgafie gebruikt. Maar kan ook bij elke andere soort fotografie worden gebruikt. Voorwaarde is wel dat het onderwerp stilstaat. Focus stacking betekent letterlijk vertaald: ‘brandpunt stapelen’. Dit is dan ook eigenlijk hetgeen wat je met focus stacking doet. Je stapelt als het ware meerdere foto’s met verschillende scherptediepte-instellingen samen tot één geheel scherpe foto.
Op “Wat-is-focus-stacking-en-hoe-werkt-het?” vind je alles super uitgelegd met de instellingen en hoe het allemaal moet.
Voor het samenvoegen in Photoshop is een PDF gemaakt waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe het moet. Deze ontvangen jullie t.z.t. per mail.
12-12-2021
Vrije foto

I.v.m. Corona moet de AC wat improviseren met het programma. Deze avond zullen we weer virtueel bij elkaar komen in een Zoom-meeting. De leden mogen vrije foto’s insturen die ze graag met de andere leden willen bespreken.
Let op: Om helemaal onbevooroordeeld te zijn dienen de foto’s ZONDER de naam van de fotograaf op de foto aangeleverd te worden.
28-12-2021
Vrije foto

De vrije foto inzending wordt nog eens herhaald dus zullen we deze avond weer virtueel bij elkaar komen in een Zoom-meeting. De leden mogen vrije foto’s insturen die ze graag met de andere leden willen bespreken.
Let op: Om helemaal onbevooroordeeld te zijn dienen de foto’s ZONDER de naam van de fotograaf op de foto aangeleverd te worden.

Ingezonden foto’s